Renovatie van de Noordersluis, IJmuiden

Een kritische waterkering wordt vervangen

Via IV-Consult kregen we de opdracht om voor de samenwerking met SPIE een 3D animatie te maken van de renovatie van de Noordersluis in IJmuiden.

Met 400 meter lengte, 50 meter breedte en vijftien meter diepte was deze sluis lange tijd de grootste schutsluis van Europa! Een technisch triomfstuk dat al honderd jaar geleden werd gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het complex ook veel te verduren gehad. Vanwege de intensieve belasting van de sluis is het noodzakelijk om regelmatig onderdelen te vervangen.

Bij deze renovatie worden de railbanen en rolwagens onder de enorme deur van het binnenhoofd vervangen. Daar komt veel bij kijken.

De afmetingen zijn enorm, zo is de sluisdeur in afmetingen vergelijkbaar met een flat van 4 of 5 verdiepingen! Verder is de Noordersluis een primaire waterkering en dus moet deze altijd dubbel geschut kunnen worden, ook tijdens de renovatie.

Voor deze animatie hebben we het grote sluizencomplex met bijbehorende sluiseilanden volledig in 3D nagemaakt. Rondom het sluiseiland laten we stap voor stap zien wat er gebeurt tijdens de renovatie. Hierbij duiken we regelmatig onder water, waar op vijftien meter diepte van alles gebeurt! Zo moet de bodem ‘gestofzuigd’ worden door een duiker. Onder water moet ook een speciaal hijsframe – van 50 meter lang – bevestigd worden aan de railbaan in de kolk om deze te kunnen verwisselen.

Renovatie Noordersluis, IJmuiden (2023)

Sleepboot Andre
Hijswerkzaamheden
Wat is ie groot!
Verplaatsen deur
Rail
Renovatie rolwagens
Bovenaanzicht
Hijsen maar!
Twee drijvende bokken
Opdrijven sluisdeur
Verwijderen onderdelen van oude rail
Versterken hijsframe
Schoonmaakwerkzaamheden
Sleepboot David I
Check out een vergelijkbare animatie
Hier gaat het om de renovatie van een kade in Sas van Gent
Klik hier