Nuclear Shields ‘Raptor’

Meet the ‘Raptor’

Nuclear Shields, specialist in nucleaire beschermingstechnieken, heeft de Raptor ontworpen, een speciale ‘fast response emergency vehicle’. De Raptor is in staat om snel de grootste vervuiling (splijtstofmateriaal) op een door straling verontreinigd terrein te verwijderen. Denk aan de situatie na een ramp zoals die in Fukushima.

Er is voor gekozen om niet gebruik te maken van een robot (een keuze van de meeste partijen in deze sector), maar van een conventionele graafmachine met multitools, met één belangrijke uitzondering, namelijk dat een ervaren machinist de machine bedient. Om ervoor te zorgen dat deze geen gezondheidsrisico’s loopt is de gehele cabine voorzien van een dikke laag lood.

De graafmachine heeft belangrijke voordelen t.o.v. een robot. Bij robots is het grootste probleem het beschermen van de delicate electronica tegen de soms extreme radioactieve straling. Door de straling kunnen printplaten zelfs ‘smelten’ waardoor de robot niet meer, op afstand, terug te halen is. Een conventionele graafmachine kan hiertegen beschermd worden met lood.

Door lood heenkijken, hoe dan?

De machinist kan door het lood van de wanden kijken door middel van een AR-bril. Hierdoor ziet hij de normale bedieningsinstrumenten in de cabine maar ook het beeld dat hij gezien zou hebben als hij wel naar buiten zou kunnen kijken.

Tijdens het maken van de animatie hebben wij mogen meedenken over de te gebruiken techieken. De camera aan de buitenzijde van de Raptor draait mee met de hoofdbewegingen van de machinist. Zelfs als deze achterom kijkt, dan wordt namelijk omgeschakeld op de camera aan de achterzijde.

Een ervaren machinist is een vakman die zelfs een potlood met zijn machine kan oprapen. Zijn productiviteit en effectiviteit in een rampgebied, zeker als deze is uitgerust met een ‘multi-tool’ is vele malen hoger dan die van een robot.

De combinatie van de ervaring van Nuclear Shields met straling en lood, gecombineerd met onze ervaring op het gebied van Augmented Reality en Virtual Reality heeft geleid tot deze bijzondere  en innovatieve oplossing. Zie voor meer de site van Nuclear Shields hier.

Raptor in hal.
Raptor op weg naar klus
De Raptor
Camera achter loodglas
Binnenkant
Ziet vanuit VR-bril
Grijper
Power drill
Knipfunctie
Verwijderen van splijtstof
Afvalcontainer
4 varianten