Elisabeth en de vloed

Schilderijen komen geanimeerd tot leven

 

Elisabeth en de Vloed, in het Dordrechts Museum

Kruip op een bijzondere wijze in de Elisabethpanelen in het Dordrechts Museum. Voor de expositie “Elisabeth en de Vloed” hebben we, het afgelopen jaar vier panelen uit ongeveer 1495 tot leven gebracht in verschillende 3D animaties. Daarbij hebben we getracht zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke kunstwerk te blijven.

Per paneel hebben we 1 of 2 scenes volledig, van platte 2D objecten, in 3D uitgewerkt. Lodewijk en Elisabeth zijn middels 3D character design tot leven gebracht. Je wordt op deze manier volledige meegezogen in het verhaal.

Een ongelooflijk lastige en uitdagende klus om iets, wat er niet is, te vertalen naar iets dat ‘museumwaardig’ is. Het eindresultaat is zeer zeker de moeite waard om te bezichtigen. Bekijk de video’s om te zien hoe e.e.a. is gemaakt en hoe het eindresultaat eruit ziet.

Rijksmuseum

Normaal bevinden de panelen zich in het Rijksmuseum, maar voor deze tentoonstelling zijn zij naar het Dordrechts gebracht waar ze trots tussen de beide animaties te bekijken zijn.

Een echt Artishock Project

Hia3D heeft de animaties gemaakt als onderdeel van een opdracht die door het Dordrechts Museum is gegeven aan Artishock Productions (waar HIA3D indirect mede-eigenaar van is). Gedurende een jaar is in verschillende fasen gewerkt aan dit project. De overstromingspanelen en de panelen rondom Elisabeth werden letterlijk uit elkaar getrokken. Gedurende het jaar werd de opdracht uitgebreid om per paneel één of meerder scenes in detail in 3D uit te werken. Zo werden Elisabeth en Lodewijk, de hoofdrolspelers in twee van de panelen, in 3D ontworpen en voorzien van een uiterlijk dat lijkt op dat van de schilderijen. Vervolgens werden deze geanimeerd en de camera kon ze van verschillende kanten in beeld brengen.

Het meest spectaculair zijn de scenes die gaan over de Elisabethsvloed van 1421, genoemd naar de hiervoor genoemde Elisabeth.

Het eindresultaat bestaat uit twee animaties van ruim 3×3 meter die elkaar afwisselen. In twee stappen worden de verhalen van de panelen getoond. Deze zijn voorzien van een voice-over en passende muziek en zang. Dit is te ervaren in het Dordrechts Museum.

Hoe kun je schilderijen echt beleven? Nou, zo!

Eindresultaat

'Behind the scenes'

vluchten naar de stad met wat er te redden was
Bekende plaatsen zoals Stijen en Dubbeldam
Elisabeth in opbouw
vluchten naar de stad
Achter de schermen animatie-preview
De kijkdoos in 3D
Detailopname van paneel
De engel wordt geanimeerd
Verdwenen plaatsen zoals Alloijsen en Almsvoet
Wireframe
Het huwelijk
animatie preview (nog zonder gedetailleerde kroon)
Drie bij drie meter projecties
Artishock Project
Onze animaties zijn deel van deze Artishock productie
Klik hier voor meer info
Bekijk de originele werken in het Rijksmuseum!
Zeer gedetailleerd een paneel bekijken?
Klik hier