Op bezoek bij beeldend kunstenaar

GERHARD LENTINK

Gerhard Lentink werkt aan 3 meter hoog model

In voorbereiding op de realisatie van het eerder dit jaar gepresenteerde beeld van Choëphore (ook wel ‘Hanneken van Dordt’ genoemd) werkt kunstenaar Gerhard Lentink hard aan een 3 meter hoog model.

HIA3D heeft eerder dit jaar een 3D animatie gemaakt van dit beeld. Daarin is het beeld te zien op de geplande plaats aan het water bij de Stadswerven in Dordrecht. Onze 3D tekenaar Davey heeft op basis van technische tekeningen en foto’s van een klein schaalmodel het beeld in 3D nagebouwd. Om nu oog in oog te staan met een 3D meter hoog exemplaar is een bijzondere ervaring. Het beeld groeit en ook ons enthousiasme over hoe gaaf het wordt.

Voor meer info over Gerhard en zijn fantastische en soms enorme beelden, zie zijn website hier.

Duizenden onderdelen

Van dichtbij merk je hoe goed de ontwerptekeningen moeten zijn om daarna duizenden onderdelen te maken (met de hand) en die vervolgens met een veelvoud aan kleine boutjes en moertjes passend in elkaar te zetten. Tussen de onderkant van beide voeten zit (en heeft Gerhard uiteraard nagemeten) maar enkele millimeters verschil.

Het beeld bestaat uit verschillende verticale onderdelen die onderling verbonden zijn. Enkele van deze lagen zijn al klaar en Gerhard is graag bereid om te laten zien hoe deze passen op de lagen die al op de werkbank in elkaar zijn gezet (zie video).

Gerhard demonstreert opbouw van aluminium schaalmodel

Choëphore close-up hoofd
Choëphore close-up hoofd
Liggen model (deel)
Gerhard in zijn schone werkruimte
Bekijk de video van Choëphore
Deze video geeft een goed overzicht van het beeld en de plek waar deze is voorzien.
Bekijk video

Canon van Nederland – Dordrecht

Hoe bijzonder is het dat op 31 oktober 2020 een mailtje bij ons binnenkomt van Gerhard met het nieuws dat onze animatie van het beeld van Choëphore is opgenomen in de Canon van Dordrecht. (Zie hier) Daarmee wordt getoond dat dit beeld een belangrijke verrijking is van openbaar kunstbezit van de stad. (Een canon is een verzameling van belangrijke historische momenten voor een land en in dit geval een stad.)

Stichting geschenk Dordrecht 800

Om het beeld daadwerkelijk te realiseren is de ‘Stichting Geschenk Dordrecht 800’ opgericht. Deze zal zich bezig houden met het binnenhalen van sponsorgelden van particulieren en bedrijven om het beeld van meer dan 20 meter hoog te realiseren. Vervolgens zal in goede samenwerking met de gemeente Dordrecht het beeld haar definitieve plek krijgen. HIA3D is een van de sponsoren.

Teken de Petitie!
Om aan te tonen dat dit burgerinitiatief breed wordt ondersteund is een digitale petitie georganiseerd.
Klik hier om het project te ondersteunen met je stem